kruidige granola

granola improvisedDSC_1040

Granola is een lekker, gezond ontbijt of tussendoortje. Als je hiermee de dag start, kan je gegarandeerd even verder. Noten zorgen voor een verzadigd gevoel en geven veel energie.
Ikzelf eet granola met stukjes appel, sojamelk, yoghurt of een mengeling van dat alles.

De basis is eigenlijk heel simpel. Havervlokken, wat noten en zaden die je lekker vindt, kruiden, vetstof, zoetstof en eventueel gedroogd fruit. Je kan hier gemakkelijk zelf mee experimenteren.

Afhankelijk van wat ik in huis heb, wisselen de soorten noten die ik gebruik soms. Ik geef jullie alvast mijn lievelingsrecept.

  • 3 eetlepels kokosolie
  • 70 g agave- of ahornsiroop
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels bruine suiker (optioneel)
  • 400 g havervlokken
  • 200 g amandelschilfers
  • 100 g sesamzaad
  • 100 g pompoenpitten
  • 200 g rozijnen
  • 80 gr pecannoten
  • een koffielepel gemalen kardemom*
  • 2 à 3 koffielepels kaneel
  • halve koffielepel zout

* Normaal gezien vind je kardemom in de grote supermarkten. Moest je dit niet vinden, vervang dan de kaneel en kardemom in een eetlepel speculaaskruiden. Hier zit kaneel én kardemom in (maar ook andere kruiden). 

Het is heel gemakkelijk:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Smelt de kokosolie op een laag vuurtje of op lage stand in de magnetron.
3. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom of in twee kommen.
4. Voeg de natte ingrediënten toe: de olie en de zoetstoffen.
5. Meng alles zodat het vocht van de zoetstof en vetstof gelijk verdeeld is.
6. Verspreid alles over een bakplaat bekleed met bakpapier. Het is de bedoeling dat de laag granola niet te dik is zodat alles goed gebakken kan worden. Je kan de granola in twee keer bakken of twee bakplaten gebruiken.
7. Bak 15 min in de oven, roer alles even goed om, en bak dan nog eens 15 min.

De granola mag een lichte bruine kleur hebben, afhankelijk van je voorkeur. Hij wordt pas echt krokant als je hem laat afkoelen. Afhankelijk van oven tot oven, zal de granola nog iets meer tijd nodig hebben. Zolang hij niet te bruin wordt, kan het geen kwaad om hem nog even in de oven te laten.

8. Als de granola is afgekoeld, voeg je de rozijnen toe.

SMAKELIJK!

Advertisements

One thought on “kruidige granola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s