Pompoensoep met kokosmelk en gember

Last van de winterblues? En het is eigenlijk nog maar herfst… Dit pompoensoepje is ideaal om de seizoenswisseling te overleven. Weg met die verkoudheid!

Je moet het maar eens intikken op Google, maar pompoenen zijn wel degelijk een superfood. Ze zijn supergezond want ze zitten vol vitamines en mineralen. En gember is ook zo’n wondermiddeltje. En dat allemaal in één overheerlijke soep. Bovendien geeft pompoen snel een verzadigd gevoel.

  • 1 butternut/flespompoen*
  • 1 à 2 wortels
  • 1 grote ui of 2 kleine uien
  • 2 tenen look
  • ongeveer 4 cm verse gember
  • kruiden als: kurkuma, curry, gemalen komijn, gemalen koriander, cayennepeper, paprikapoeder.
  • 1 blik kokosmelk (300-400 ml)
  • 2 blokjes kippen- of groentenbouillon of van elk eentje
  • verse korianderblaadjes
  • Peper en zout

* Je kan pompoenblokjes ook in de diepvries of koelafdeling in de winkel kopen. Dit is meestal wel geen butternutpompoen. Al vind ik de flespompoen de meest lekkere, de soep zal ook wel lekker en gezond zijn met een andere oranje pompoen.



Ik vind het lekker om de pompoen eerst te roosteren in de oven samen met wat kruiden en de look. Zo komen er meer smaken vrij. Maar dat is geen must: je kan de pompoen ook ongeroosterd aan de soep toevoegen en gewoon iets langer laten meestoven en koken.

 

  • Snijd de pompoen in twee. Hiervoor gebruik ik een heel groot koksmes, het is moeilijk om een pompoen met een klein en bot mesje te snijden. Je hoeft een pompoen niet te schillen. Lepel de zaadjes en draadjes uit het hart van de pompoen. Snijd de pompoen verder in blokjes van zo’n 2-3 cm.
  • Plet de look met een groot mes.
  • Doe de pompoenblokjes met wat kruiden en de look in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Rooster op 180-200 °C, zo’n 30 min ongeveer.
  • Ondertussen kan je de ui en de gember fijnsnijden en even bekomen van je harde werk.

 

  • Doe wat olijfolie in een grote kom en stoof de ui en de gember. Het beste is dat de ui niet bruin, maar glazig en zacht wordt.
  • Voeg de (geroosterde) pompoen en look toe. Voeg extra kruiden toe en laat nog 5 min stoven.
  • Los je bouillonblokje op in 1 à 2 liter kokend water. Deze pompoensoep mag al wat dikker zijn.
  • Laat de soep nog 20 min koken en voeg de laatste 5 min de kokosmelk toe. Kruid met peper en zout.
  • Mix de soep fijn tot je een romige, maar dikke soep hebt. Als hij echt nog veel te dik is of te weinig smaak bevat, kan je er nog wat bouillon, water of extra kruiden aan toevoegen.
  • Serveer met wat verse korianderblaadjes. Brood is lekker bij soep, maar is niet echt nodig omdat dit soepje je maag al snel vult.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s