Pumpkin bread (vegan + tarwevrij)

Iets tussen cake en brood met als basis pompoen, volkoren speltmeel en hartige kruiden.

  • 400 g pompoen of zoete aardappel
  • 4 eetlepels ahornsiroop of dadelstroop
  • 1 eetlepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 4 eetlepels lijnzaad
  • 200 g volkoren speltmeel
  • 3 eetlepels haver
  • 12 g bakpoeder
  • 3 à 4 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • snuifje kardemom
  • snuifje nootmuskaat
  • snuifje zout
  • zie TIPS

Maak puree van de pompoen: rooster de pompoenblokjes in de oven zonder kruiden, stoom of kook de pompoenblokjes gaar. Zorg dat er zo weinig mogelijk water aan te pas komt.
Maak er puree van door in de blender te doen, te stampen met een pureestamper, of te mixen met de staafmixer. Laat afkoelen.

Zoete aardappel is eigenlijk nog gemakkelijker. Je kan enkele zoete aardappelen in de microgolf klaarmaken door er gaatjes in te prikken en ze allemaal tegelijk op een bord minstens 5 minuten op hoge stand in de microgolfoven te plaatsen. Prik met een vork in de aardappel en voel of ze al zacht zijn. (zoals bij een gewone aardappel) en laat eventueel nog enkele minuten garen in de microgolfoven. Verwijder de schil of lepel de puree uit de schil en laat afkoelen.


Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng het lijnzaad met 10 eetlepels koud water. Laat 5 min rusten tot de lijnzaden zijn opgezwollen en je een mengsel hebt dat wat op eieren lijkt. Mix het mengsel enkele minuten met je staafmixer in een maatbeker.

Smelt de kokosolie op lage temperatuur in een pannetje of in de magnetron.

Meng (met een lepel, niet met de mixer) de afgekoelde pompoen- of zoete aadappelpuree met de ahornsiroop, de suiker, gesmolten kokosolie en het lijnzaadmengsel tot een glad beslag.

Voeg alle kruiden toe.

Meng het bakpoeder in een kommetje onder het speltmeel en de haver.

Roer het meel beetje per beetje door het beslag.
Het mag niet te nat zijn, maar is een dik en luchtig beslag. Iets tussen cakebeslag en brooddeeg. Het is normaal dat het op het einde moeilijker is om te mengen, maar voeg toch alle bloem toe en meng tot alle ingrediënten gelijk verdeeld zijn.

Schep het beslag in een ingevette cakevorm of bekleed met bakpapier.

Je kan er nog wat noten, zaden of havervlokken over strooien als versiering.


Bak zo’n 40-50 min in de oven.
Als de korst al te bruin wordt of de noten branden aan, kan je de temperatuur van de oven iets lager zetten midden in het proces.

Als je er in prikt met een ijzeren staafje of een scherp dun mes, mag er geen vloeibaar beslag meer aanhangen.

Laat afkoelen.


TIPS EN INFO:

  • Je kan nog gehakte noten of rozijnen toevoegen aan het deeg.
    Appels of bananen kunnen ook voor een extra zoete smaak zorgen, maar dan zal je cake natter zijn en langer in de oven moeten. (laatste tientallen minuten op 150-160°C)
    Ook enkele stukjes fondant chocolade kunnen het extra lekker maken.
  • Het is een gezond alternatief voor als je zin hebt in cake of taart. Daarom heb ik zo weinig mogelijk suiker en vet proberen gebruiken. De pompoen of zoete aardappel zorgt ervoor dat je minder vet en suiker hoeft te gebruiken.
  • Je kan een sneetje ook beleggen met wat notenpasta, fruitstroop, margarine en ahornsiroop of honing.
  • Wees niet zuinig met je kruiden. Hierboven zijn slechts richtlijnen. Proef vooral naar eigen smaak.

 


Smakelijk!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s